Zrównoważone żywienie w Rybniku z projektem StartKIT! – Interreg Region Morza Bałtyckiego
W lutym br. w dwóch placówkach oświatowych w Rybniku przeprowadzono działania pilotażowe projektu StratKIT (ang. Innovative Strategies for Public Catering: Sustainability Toolkit across Baltic Sea Region). Koncentrowały się one na zagadnieniu zrównoważonego żywienia oraz problemie marnowania żywności w jednostkach zarządzanych przez miasto. W przeprowadzone badania zaangażowała się Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.
O płynących z Rybnika inspiracjach dla zrównoważonego żywienia, można przeczytać na utworzonej platformie wiedzy StratKIT, dostępnej w polskiej wersji językowej.
Głównym celem projektu StratKIT jest promowanie innowacyjnego i zrównoważonego podejścia do zamówień publicznych żywności (tj. szeroko rozumianego cateringu). Prowadzone działania zmierzają do poprawy zdrowia konsumentów oraz ograniczenia marnowania żywności, co będzie miało również pozytywny wpływ na środowisko.