Przejdź do treści głównej

Zrównoważone żywienie w Rybniku z projektem StartKIT! – Interreg Region Morza Bałtyckiego


Użyj filtrów, aby szybko odnaleźć interesującą Cię wiadomość:
Pokaż wiadomości
Pokaż według
2021-04-21 10:18

InterregBSR_logo_75x26mm_rgb

   

W lutym br. w dwóch placówkach oświatowych w Rybniku przeprowadzono działania pilotażowe projektu StratKIT (ang. Innovative Strategies for Public Catering: Sustainability Toolkit across Baltic Sea Region). Koncentrowały się one na zagadnieniu zrównoważonego żywienia oraz problemie marnowania żywności w jednostkach zarządzanych przez miasto. W przeprowadzone badania zaangażowała się Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.

O płynących z Rybnika inspiracjach dla zrównoważonego żywienia, można przeczytać na utworzonej platformie wiedzy StratKIT, dostępnej w polskiej wersji językowej.

Głównym celem projektu StratKIT jest promowanie innowacyjnego i zrównoważonego podejścia do zamówień publicznych żywności (tj. szeroko rozumianego cateringu). Prowadzone działania zmierzają do poprawy zdrowia konsumentów oraz ograniczenia marnowania żywności, co będzie miało również pozytywny wpływ na środowisko.

                                                                                                                                                                                                                                                                               

Poleć innym:
Facebook G+ Twitter Pint.
Pomóż nam poprawić serwis




Anuluj
Czy treść na tej stronie była pomocna? Zgłoś